Dacă vapezi, s-ar putea să ”tragi” și o mulțime de elemente toxice

de: George Stanciu
24 02. 2018

Dacă vapezi și crezi că e o alternativă sănătoasă, s-ar putea să îți regândești opinia, în funcție de țigara electronică pe care o ai.

Vapingul e un fel de veganism în zilele noastre, când trebuie să le spui altora ce faci. Uneori s-ar putea să le arăți chiar, pe scara rulantă de la metrou sau în orice alt spațiu unde n-ai fuma o țigară, dar unde o țigară electronică este permisă și oricum, ”eu vapez, da?” Dar nu despre antipatia față de vaperi e vorba aici, ci despre metalele grele pe care le inhalează respectivii.

56 de țigări electronice testate într-un studiu generează aerosoli cu nivele periculoase de plumb, crom, mangan și nichel. Inhalarea cronică a acestor metale cauzează afecțiuni ale plămânilor, ficatului, sistemelor imunitar și cardiovascular, afecțiuni ale creierului și cancere.

Ana Maria Rule, de la John Hopkins University’s Bloomberg School of Public Health, alături de Pablo Olemdo, cercetător post-doctorand la aceeași universitate, au recrutat 56 de participanți la studiu, cărora le-au analizat țigările lectronice.

Aceștia au descoperit nivele minime de metale în e-lichidele din cartușele țigărilor, dar cantități mult mai mari de metale au fost identificate în e-lichidele expuse la bobinele de încălzire ale țigărilor. Diferența arată că metalele provin de la aceste bobine; ce e mai rău e că metalele ajung mai departe în aerosolii pe care îi inhalezi.

Dintre toate metalele cu o prezență semnificativă în aerosoli, plumbul, cromul, nichelul și manganul sunt cele mai îngrijorătoare, pentru că toate sunt toxice când sunt inhalate.

Nivelul median de plumb din aerosoli era de 25 de ori mai mare decât nivelul median din refill-uri. În plus, aproape 50% din mostrele analizate aveau concentrații de plumb mai ridicate decât limitele sigure stabilite de Environmental Protection Agency.

Bobinele de încălzire ale țigărilor electronice conțin aceste metale, de obicei, așa că sunt cea mai evidentă sursă de contaminare. Sursa plumbului, însă, rămâne în continuare un mister. Niici modul în care metalele ajung din bobine în lichid nu este pe depline înțeles.

”Încă nu știm dacă metalele se transferă gradual și constant din bobină sau dacă se vaporizează doar când sunt încălzite”, spune Rule.

Într-un studiu anterior al celor 56 de persoane, nivelurile de nichel și de crom în urină și salivă sunt similare cu cele din aerosoli, iar astfel se confirmă că utilizatorii de țigări electronice se expun la astfel de elemente.

Cercetătorii au descoperit și arsenic în cantități mari, în lichidul de refill și în recipientul corespunzător, dar acesta a fost întâlnit doar în 10 cazuri din cele 56. Nici modul în care arsenicul a ajuns aici nu este foarte bine înțeles.

Studiul de acum lansează noi întrebări despre țigările electronice, iar probabil în viitorul apropiat vom afla și mai multe despre cât de dăunătoare sunt, de fapt, aceste alternative promovate ca fiind mai sigure.